15 snadných způsobů, jak snížit emise Vašeho automobilu

15 snadných způsobů, jak snížit emise Vašeho automobilu

 

Podle ochránců přírody vyprodukují automobily až 22% celkových emisí CO2 vyprodukovaných v České republice. I když to nemusí znít jako velké množství, znečišťující látky ovzduší produkované vozidly jsou jedny z nejtoxičtějších na planetě a mohou mít nepříznivý dopad na zdraví lidí, zvířat a životní prostředí.

Díky zavedení emisních limitů pro automobily se však kvalita ovzduší v České republice pomalu zlepšuje. Vzhledem k dohodám EU se nyní vyžaduje, aby prodejci automobilů informovali o hodnotách emisí CO2 produkovaných vozidly na 100 kilometrů jízdy, což motoristům usnadňuje výběr nového automobilu z pohledu šetrnosti k životnímu prostředí.

Co ale, kromě nákupu zelenějšího auta, mohou řidiči udělat, aby omezili své emise při cestování z bodu A do bodu B? Pojďme se na to podívat.

1. Nechte své auto pravidelně servisovat

Pravidelná údržba motoru vašeho automobilu zajistí, že bude mít vždy nejlepší výkon a spalovat palivo co nejefektivněji.

 
2. Nevozte nadměrnou zátěž

Když je váš kufr zbytečně plný těžkých předmětů, musí vaše auto udělat více práce a spálit více paliva. Při každodenní jízdě se snažte nevozit zbytečnou zátěž.
 
3. Vždy používejte správný motorový olej

Použitím správného motorového oleje podle doporučení výrobce automobilu bude váš motor běžet hladce, což umožní lepší výkon a efektivitu.

4. Jeďte plynule

Pokud chcete jezdit plynule, předvídejte. Pokud budete umět správně odhadnout situaci před vámi, můžete se vyhnout zbytečnému brzdění a následnému zrychlování. Toto doporučení obzvlášť platí při jízdě ve městě. To, že v porovnání s ostatními řidiči jezdíte rychleji, ještě nemusí nutně znamenat, že do cíle přijedete jako první. Mnoho křižovatek se semafory rychlé řidiče i tak zastaví. Snažte se proto jemně a citlivě používat plynový pedál.

 
5. Zkontrolujte tlak v pneumatikách

Hand holding pressure gauge for car tyre pressure measurement

Podhuštěné pneumatiky mají mnohem větší valivý odpor, což znamená, že palivo spálíte méně efektivně. Tlak v pneumatikách kontrolujte každé 1 až 2 týdny a při přepravě těžkých břemen zvyšujte tlak.

 
6. Držte se omezení rychlosti

I když jsou rychlostní limity stanoveny především proto, aby vás a ostatní účastníky silničního provozu chránili, představují také způsob, jak regulovat emise z jízdy. Dodržujte rychlostní limit a máte zaručenou lepší spotřebu paliva.

 
7. Vypněte nepotřebné spotřebiče

Moderní vozy jsou vybaveny elektrickými součástmi, které ještě více zatěžují palivovou nádrž vašeho automobilu. Při jízdě vypněte veškeré zbytečné spotřebiče - včetně vyhřívaných zrcátek, sedaček, klimatizace, když je nepotřebujete.

8. Včas řaďte převodový stupeň

Včas řaďte převodový stupeň. U vozidel s benzínovým motorem řaďte přibližně při 2 500 otáček za minutu a vozidel s naftovým motorem při        2 000 otáčkách za minutu.

 
9. Nenechávejte běžet motor zbytečně na volnoběh

Pokud pravidelně jezdíte ve městě, pravděpodobně trávíte hodně času čekáním na semaforech. Až budete příště sedět ve frontě, vypněte zapalování, abyste zabránili zbytečné produkci emisí.

 
10. Sjednoťte krátké cesty

A Father worried about her children's safety in a car

Ať už vyzvedáváte děti ze školky nebo popadnete půllitr mléka nebo jedete domů z práce, rychlé výlety jsou jedny z nejméně účinných cest, které můžete udělat, a pokud je to možné, snažte se je sjednotit do jedné cesty.

 
11. Odstraňtě zbytečnosti ze střechy


Odpor větru je obrovským faktorem při optimalizaci spotřeby paliva a moderní automobily jsou navrženy tak, aby byly co nejefektivnější. Nevozte zbytečně střešní boxy, nosiče kol a zahrádky.

 
12. Nenechávejte motor běžet v zimě - Scrape and Go-oškrábat a vyrazit

Ačkoli to může být lákavé nastartovat auto a nechat ho zahřát v ledovém zimním ránu, v tomto okamžiku produkuje motor zbytečně emise. Místo toho si kupte kvalitní škrabku na led, rychle odstraňte veškerý led a vyrazte na cestu.

  
13. Pečlivě si plánujte cestu

Zbytečně se ztratit v neznámé oblasti tím spálíte spoustu paliva, abyste si znovu našli cestu. V případě pochybností si vezměte aktuální cestovní mapu nebo satelitní navigaci, abyste si vždy našli cestu i na těch nejméně známých silnicích.

 
14. Myslete - Opravdu potřebuji řídit?

Někdy není jízda nutná, zvláště když právě vyrazíte do obchodu nebo jedete do práce pár kilometrů po silnici. Až se příště dostanete ke klíčům od auta, přemýšlejte - musím na tuto cestu opravdu použít auto?

 
15. Používejte aditiva Redex do benzínu a do nafty

Při každém tankování přidejte do palivové nádrže  aditiva REDEX. Nejenže ušetříte palivo, snížíte také emise automobilu a prodloužíte životnost motoru. Palivové přísady Redex obsahují pokročilé složky, které rychle odstraňuje škodlivé usazeniny z vašich vstřikovačů paliva.

 

 

Zpět do obchodu